Petržalka zverejnila prvé z aktualizovaných máp svojho katastra. Okrem ihrísk, zelene či údržby plánuje upratať aj majetok

Cez nový web mestskej časti MAPY.PETRZALKA.sk obyvatelia i návštevníci nájdu napríklad prehľad kultúrnych zariadení a zariadení sociálnych služieb, športovísk a ihrísk, zelene, pitných fontánok, pamätihodností, ale aj kosby či zimnej údržby.

V zrýchlenom svete je potrebné neustále hľadať spôsoby, ako ľuďom uľahčiť každodenný život. To platí aj v prípade získavania informácií z online zdrojov, ktoré sú najpoužívanejšími komunikačnými kanálmi. Svoje o tom vie aj 150-tisícová Petržalka, ktorá kráča s dobou aj v rámci digitalizácie.

Mestská časť Bratislava-Petržalka najnovšie predstavila nový mapový portál, ktorým sa snaží sprehľadniť adresný systém a geografické usporiadanie v rámci svojho katastra, a to vrátane činností a majetku spadajúcich do jej kompetencií a správy.

Na konci má takýchto pokrokov oveľa viac. Už dávnejšie sa Petržalke vďaka dotácii z audiovizuálneho fondu podarilo zdigitalizovať kino v Dome kultúry Zrkadlový háj, ktoré sa kvalitou premietania radí k tým najlepším v hlavnom meste.

Počas celoplošného testovania obyvateľov zas zaviedla vlastný systém registrácie cez čítačky dokladov a SMS, čím stovkám tisícov ľudí ušetrila hodiny času skrátením administratívnych úkonov na odberných miestach.

V rámci komunikácie sa takisto snaží neustále posúvať vpred a novinky z diania v mestskej časti dostať k ľuďom čo najadresnejšie. Napríklad zasielaním notifikácií cez mobilnú aplikáciu či newslettrov.

Aktuálne pracuje aj na modernizácii svojho webu, ktorý by mal byť responzívnejší, prehľadnejší, modernejší a užívateľsky menej náročný.

Mapuje to najdôležitejšie

Verejné priestranstvá v Petržalke sa aj vďaka petržalskej údržbe neustále skvalitňujú – pribúdajú v nich lavičky, koše, ihriská, fontány či vysadené dreviny. Obyvatelia tak  majú prirodzenú potrebu získať prehľad o ich aktuálnom počte, stave či polohe.

Pre ľahší prístup k týmto informáciám vytvorili zamestnanci referátu územného rozvoja Miestneho úradu Petržalka prehľadný mapový portál mapy.petrzalka.sk. Vďaka jeho prvým mapovým aplikáciám sa obyvatelia aj návštevníci mestskej časti dokážu v Petržalke zorientovať opäť o čosi rýchlejšie a jednoduchšie.

Na mapách si môžu napríklad pozrieť koľko smetných košov, lavičiek či pieskovísk sa nachádza v danej lokalite; nájdu tam aj zoznam vyhradených parkovacích miest, domovov sociálnych služieb, škôl, škôlok, športovísk, pamätihodností, zdrojov pitnej vody; druhové zloženie drevín; plochy určené na kosbu mestskou časťou a magistrátom a tiež komunikácie, ktorých údržba spadá práve pod samosprávu.

Prvé mapové aplikácie v novom geografickom informačnom systéme (GIS) úrad spracoval v priebehu tohto roka, pričom zber údajov bol postupný v závislosti od komplexnosti vybranej témy. Petržalský špecialista na GIS Jakub Krivý tvrdí, že hlavným cieľom ich portálu je sprístupniť verejnosti kvantum zaujímavých informácií.

V spodnej časti portálu je mailový kontakt, kde uvítame podnety na vylepšenie od občanov, keďže sami najlepšie vedia o aké informácie majú záujem,” hovorí o participácii verejnosti a dodáva, že pri správe majetku, vykonávania údržby, školstva a ďalších oblastiach je rozbehnutá spolupráca s magistrátom.

V rámci spoločnej a kompatibilnej platformy pre GIS prebieha výmena dát a dochádza k zdieľaniu poznatkov aj medzi viacerými mestskými časťami, takže bude dôležité pokračovať v začatej spolupráci na mnohých projektoch. Za všetky spomeniem zverenie pozemkov či zelene, kde sa často stretávame s protichodnými údajmi,” konštatuje odborník z miestneho úradu.

Pre milovníkov histórie aj voličov

Na mapovom portáli užívateľ narazí na rôzne zaujímavosti. Jednou z nich je napríklad aplikácia s ortofotomapami a historickými mapami z rôznych historických období, vďaka ktorým si môžu milovníci histórie pozrieť, ako sa menila tvár sídliska od roku 1949. Nájdu tu aj vojenské mapovanie či plán Bratislavy z 19. storočia.

Pre tých, ktorí sa chcú rýchlo prekliknúť na kataster nehnuteľností je na mapovom portáli k dispozícii aj prehľadová mapa zobrazujúca adresné body a ulice z Registra adries Ministerstva vnútra SR a podkladovú mapu Základnej bázy údajov pre geografický informačný systém (ZBGIS).

A keďže nás po prvýkrát čakajú spojené komunálne a župné voľby, Petržalka nedávno predstavila aj bezplatnú aplikáciu pre voličov na jednoduché adresné vyhľadanie volebnej miestnosti v jednom zo 96 volebných okrskov podľa adresy svojho bydliska.

Samospráva avizuje, že aplikácií bude v budúcnosti viac. „Do budúcna plánujeme rozšíriť mapový portál o ďalšie zaujímavé informácie – z tém územného plánovania a majetku, evidenciu psov, demografické ukazovatele – a zamerať sa na ich pravidelnú aktualizáciu,” uzatvára Krivý.

web od 2day