Údržba v Petržalke sa o bezpečnosť obyvateľov postará aj túto zimu

Naši petržalskí makači si pomôžu aj množstvom novej a užitočnej techniky.

„Sneh je vôkol nás, svetu dáva jas. Rozlieha sa zvonenie, zima je tu zas.“

Ak si už aj vy vyspevujete jednu z najznámejších zimných pesničiek a rolničky vám znejú vo vašich príbytkoch, všetko je tak, ako má byť. Veď čoskoro sú tu najkrajšie sviatky roka a s nimi aj bohatý program v gescii našej mestskej časti – VIANOČNÁ PETRŽALKA 2022. 

Ale nie o tom sme chceli. S príchodom zimy, ktorá už postupne putuje od Tatier k Dunaju, prichádza i známy hlavybôľ všetkých motoristov a cestárov – sneh a námraza.

Čo je trápenie pre jedných, iní riešia naopak s úsmevom. A to je prípad aj našich chlapov z údržby alias petržalských makačov, ktorých žiadna biela nádielka neprekvapí, pretože oni sa na ňu dôkladne vopred pripravili.

Neveríte? Tak čítajte ďalej, v čom tkvie tajomstvo zimnej údržby na najväčšom slovenskom sídlisku.

Petržalka je v rámci zimnej údržby rozdelená na tri lokality – Lúky, Dvory, Háje, ktoré sa následne delia ešte na menšie časti.

O všetky lokality sa tento rok počas zimy postará až 28 posýpacích strojov a 9 zásobovacích áut. Spolupodieľať sa na likvidácii klzkých úsekov budú aj naši chlapi, ktorí manuálne posypú terasy, schodiská i priestory, kde sa stroje nedostanú.

Ručné sypanie tak bude zabezpečovať dokopy až 50 chlapov, pričom ďalších 20 sa v prípade choroby alebo iných závažných dôvodov ich absencie v práci stane ich takpovediac backupom.

Soľ do posýpacích áut budeme nakladať na dvoch miestach. Jedno je dlhoročnou centrálou nášho Zberného dvora na Ondreja Štefanka a druhé sa zase stalo útočiskom opustených vrakov na Kočankovej ulici. Pomáhať s nakladaním bude približne 20 zdatných petržalských makačov.

A keďže technika je naozaj len technika a občas sa pokazí, na jej stálu funkčnosť budú dohliadať naši šiesti mechanici, ktorí v prípade potreby zabezpečia výjazdy a následnú opravu strojov.

Ľudské zdroje sú, ako vidieť, plne dostačujúce, no zaujíma vás, ako je na tom posypový materiál?

Pre začínajúcu zimnú sezónu máme v našich skladoch pripravených približne 400 ton soli, pričom niekoľko ton z nej predstavuje i tzv. SOLMAG. Ide o chlorid horečnatý, ktorý je šetrnejší ako k cestným povrchom, tak aj k životnému prostrediu.

Preto sa s ním budeme posypovať iba okolie Chorvátskeho ramena či napríklad zelené chodníky, aby sme aj napriek snehovej nádielke udržiavali Petržalku stále zelenú. Netreba mať obavy, že pre celú mestskú časť slaná pokrývka na celú zimu nevystačí. Aktuálne sa vo verejnom obstarávaní nachádza i ďalších 400 ton soli plus asi 100 ton solmagu.

Inflácia sa však podpísala aj na posypovom materiáli a pre tento rok sme pri jeho kúpe museli siahnuť do našej spoločnej kasy oveľa hlbšie.

Zatiaľ čo v minulom roku sme za tonu obyčajnej soli zaplatili 150 EUR, tento rok sa cena za rovnaké množstvo vyšplhala na 200 EUR. Pre porovnanie, cena za šetriaci solmag dosiahla až 510 EUR za tonu, ale ochrana životného prostredia nám za tú cenu stojí, čo poviete?

A ako i počas predchádzajúcich rokov, aj túto zimu máme k dispozícii naše horúce kontakty na zimnú údržbu. Podnety nám môžete hlásiť na zimnaudrzba@petrzalka.sk, tel. č. 0947 487 487 alebo nám napíšte cez obľúbené mobilné aplikácie WhatsApp a Messenger.

Napriek tomu, že zimná údržba v Petržalke sa vykonáva na podnet kolegov z bratislavského magistrátu, ak to bude čo i len trochu možné, pokúsime sa o čo najrýchlejší zásah priamo v teréne. VIAC INFO na PETRZALKA.sk/udrzba.

Vopred ĎAKUJEME za spoluprácu a aby toho nebolo málo… Ak chcete priložiť ruku k dielu a našu zimnú údržbu ešte viac skvalitniť, zástupcom vašich bytových priestorov odkážte, že im radi, ochotne a najmä BEZPLATNE poskytneme a rozvezieme posypovú soľ určenú na údržbu chodníkov vo vašom okolí. Záujemcovia sa môžu hlásiť na tel. č. 0947 487 546. 

Prajeme vám nádhernú cukrovú zimu plnú radosti, veselosti, bezpečnosti na cestách a zdravých končatín.

#petrzalkamaka

web od 2day