Zimná údržba konečne nadišla

V Petržalke potrvá od 15. novembra do 15. marca 2024.

„…Už je biely sad, ej ale som rád. Bude dobrá sánkovačka, bude dobrá lyžovačka. Do oblôčka sniežik hľadí, ej ale sme všetci radi.“

Kto by už len nepoznal túto tradičnú zimnú riekanku, no o tom, či majú naozaj všetci radosť z bielej nádielky, asi polemizovať nemusíme.

Keďže nám však Katarína priniesla pomerne bohaté sneženie a dopriala tak otvoreniu petržalských vianočných trhov tú pravú atmosféru, netreba zabúdať ani na našu zimnú údržbu. ❄ A tá je na tohtoročnú zimu opäť dôkladne pripravená.

Pre vysvetlenie, zimnú údržbu na najväčšom sídlisku vykonávajú zamestnanci Oddelenia správy verejných priestranstiev Miestneho úradu Petržalka, a to oficiálne od 15. novembra do 15. marca nasledujúceho roka.

Petržalskí makači dbajú predovšetkým o starostlivosť komunikácií 3. a 4. triedy, chodníkov pozdĺž nich a priľahlých parkovísk, ale aj chodníkov vedúcich k materským a základným školám, zdravotným zariadeniam, domovom sociálnych služieb i k nemocnici na Antolskej ulici. Inak tomu nebude ani počas aktuálneho zimného obdobia.

Takže buďte bez obáv, materiálu, techniky, ale i personálnych kapacít máme naozaj dostatok. Napríklad, k dispozícii je 30 posýpacích strojov – pre každú z troch najväčších miestnych častí (Dvory, Lúky, Háje) sú vyčlenené 3 vozidlá, ktoré poslúžia na zásobovanie a zároveň na údržbu schodísk, chodníkov a terás v správe mestskej časti.

O bezpečnosť sa priamo v teréne bude pritom starať 20 ručných zamestnancov. Ďalších 20 chlapov, bude po celý čas zabezpečovať nakladanie posypovej soli a 4 mechanici sa zase postarajú o výjazdy v prípade technickej poruchy vozidiel. A keďže vždy treba mať aj plán B, v zálohe už čaká 45 chlapov, ktorí sa postarajú o zimnú údržbu v prípade, ak niekto zo stálej partie vypadne.

Zároveň stále platí, že soľ je aj počas zimnej údržby nad zlato. Dostatočne sme sa ňou preto zásobili a v našich skladoch sa aktuálne nachádza až 300 ton tohto bieleho pokladu.

Pre každý prípad však čakáme na dodanie ďalších 200 ton do zásoby. Približne 100 z uskladnených ton tvorí aj tzv. SOLMAG, teda chlorid horečnatý alias ekologická soľ šetrná k životnému prostrediu. Posypovať ňou preto budeme najmä chodníky v našej správe, prevažne tie vo vnútroblokoch.

A rovnako ako počas predchádzajúcich rokov, aj túto zimu máme k dispozícii naše horúce kontakty na zimnú údržbu. Podnety nám môžete hlásiť na zimnaudrzba@petrzalka.sk, 0947 487 487 alebo nám napíšte cez obľúbené mobilné aplikácie WhatsApp a Messenger.

Rovnako pripomíname, že ak chcete priložiť ruku k dielu a našu zimnú údržbu ešte viac skvalitniť, zástupcom vašich bytových priestorov odkážte, že im radi, ochotne a najmä BEZPLATNE poskytneme a rozvezieme posypovú soľ určenú na údržbu chodníkov vo vašom okolí. Záujemcovia sa môžu hlásiť od 27. novembra do 1. decembra na hore uvedenej horúcej linke.

VIAC INFO o zimnej údržbe v Petržalke nájdete na webe PETRZALKA.sk/udrzba.

Vopred ĎAKUJEME za spoluprácu a prajeme vám rozprávkovú zimu plnú príjemných radovánok bez nehôd či úrazov.

A nezabudnite, na jej spestrenie je tu pre vás až do 20. decembra VIANOČNÁ PETRŽALKA 2023 a spolu s ňou bohatý program i lákavé šmakociny.

#petrzalkamaka #vianocnapetrzalka

web od 2day