PETRŽALKA RADÍ: Ak ste v roku 2023 kúpili nehnuteľnosť, nezabudnite na daňové priznanie k výpočtu dane

Čas na jeho podanie máte do 31. januára.

Všeobecne platí, že január nepatrí k priveľmi obľúbeným mesiacom. Zväčša z dôvodu, že sa na nás sypú mnohé povinnosti, ktoré je potrebné si do jeho konca splniť. Jednou z nich je aj podanie dane z nehnuteľnosti.

Preto by sme vám radi pripomenuli, ako na to. Vo všeobecnosti sa daňové priznanie podáva príslušnému správcovi dane, teda mestu alebo obci, podľa miesta, kde sa nehnuteľnosť nachádza, na predpísanom tlačive.

Mestá Košice a Bratislava však tvoria výnimku. Správu a výber miestnych daní a poplatkov vykonávajú tak mestské časti, ako aj magistráty. Do gescie kolegov z bratislavského magistrátu napríklad patrí poplatok za komunálne odpady a drobné stavebné odpady, alebo aj aktuálne už spomínaná daň z nehnuteľnosti.

Zaplatiť ju teda treba MAGISTRÁTU, konkrétne ich oddeleniu miestnych daní a poplatkov, ktoré sídli na Blagoevovej 9 u nás v Petržalke. Na to, aby vám však mohlo hlavné mesto správne vypočítať jej výšku, musíte najskôr podať daňové priznanie. Ak ste tak doteraz neurobili, čas máte DO STREDY 31. JANUÁRA.

 

 

O výške a spôsobe splatnosti dane z nehnuteľnosti vás následne poštou alebo cez takzvané Bratislavské konto (ak ste sa už doň stihli zaregistrovať) upovedomí magistrát v oficiálnom rozhodnutí.

Povinnosť podať daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti majú všetci obyvatelia Bratislavy, ktorí minulý rok kúpili, predali, darovali či dostali do daru nehnuteľnosť. VIAC INFO, vrátane kontaktov na kolegov z magistrátu a užitočných tipov nájdete TU.

Naša mestská časť Bratislava-Petržalka naopak spravuje:

  • daň za užívanie verejného priestranstva, ktoré je v správe mestskej časti (napríklad komunikácie III. a IV. triedy);
  • daň za predajné automaty;
  • daň za nevýherné hracie prístroje;
  • daň za psa.

V prípade najmä poslednej menovanej dane došlo rozhodnutím miestneho zastupiteľstva zo dňa 12. decembra 2023 od nového roka k istým zmenám.

Výška dane za psa UŽ NEZÁVISÍ od veľkosti vášho štvornohého miláčika, po novom je sadzba za jedného psa na rok jednotná, a to vo výške 50 eur. V prípade zaregistrovaných v pripravovanom petržalskom konte sa suma znižuje na 45 eur.

VIAC INFO o zmenách v miestnych daniach nájdete TU.

ĎAKUJEME, že si plníte povinnosti voči vašej samospráve včas. Naša mestská časť vyzbierané spoločné financie ako vždy využije efektívne a o konkrétnych spôsoboch vás budeme aj naďalej pravidelne informovať.

#petrzalkamaka

web od 2day