V Petržalke opäť úradovali vandali

Tentokrát si zgustli na servisných cyklostojanoch z dielne samosprávy.


Mestskej časti Bratislava-Petržalka spôsobili škodu v stovkách eur.

V 80. a 90. rokoch bola Petržalka neslávne známa vysokou mierou, najmä drogovej, kriminality. Divoké obdobie plné gangov a búrlivých diskoték v už neexistujúcich kluboch nasťahovaním mladých rodín a budovaním občianskej vybavenosti postupne vymizlo a z Petržalky sa stalo jedným z najlepších miest pre život.

A to aj vďaka samospráve, ktorá sa snaží najväčšie sídlisko strednej Európy neustále zveľaďovať.

Jej úsilie však občas vyjde nazmar a peniaze daňových poplatníkov sú takpovediac vyhodené do vzduchu kvôli pár neprispôsobivým občanom. Stalo sa tak nejedenkrát, napríklad v prípade kameninových smetných košov, na ktorých sa vybúrili vandali počas silvestrovskej noci, alebo v prípade kontajnerov na drobný elektroodpad, ktoré bola samospráva nútená zo svojho územia úplne odstrániť z dôvodu ich opakovaného poškodzovania.

„Naozaj nerozumiem tomu, prečo niekoho teší, že niečo, čo vzniklo spoločným tvrdým úsilím a zo spoločných peňazí našich daňových poplatníkov, len tak zničí,“ vyjadruje rozhorčenie starosta Petržalky Ján Hrčka, ktorý dodáva, že vyčíňanie vandalov ho od práce neodrádza, práve naopak, motivuje ho v zavádzaní antivandal opatrení.

Príkladom sú poškodené prezliekacie kabínky z plachtoviny, ktoré mestská časť o rok neskôr nahradila za pevnejšie – drevené.

 

Dvíhajú varovný prst

Zatiaľ čo kabínky nateraz vplyvom vandalov úspešne odolávajú, iný mobiliár také šťastie nemá. Najnovšie samospráva rieši problém s poškodenými či úplne zničenými bezplatnými servisnými cyklostojanmi, ktoré takisto pochádzajú z dielne petržalskej údržby.

Od mája 2022 ich pracovníci údržby osadili v Petržalke celkovo šesť, najmä v blízkosti cyklotrás, aktuálne je však väčšina z dôvodu poškodenia takmer nepoužiteľná. Chýba na nich totiž to najdôležitejšie – náradie potrebné na základnú údržbu bicykla. Aj napriek tomu, že cyklostojany boli zabezpečené proti vandalom, tí si našli spôsob, ako náradie odcudziť.

Mestskej časti tak po dvoch rokoch od osadenia cyklostojanov vznikla nemalá škoda v stovkách eur.

„Cyklostojany na vlastné náklady opravíme, no ak sa bude situácia opakovať, zvážime ich premiestnenie do frekventovanejších lokalít alebo úplne odstránenie, čo by nás však s ohľadom na zodpovedných cyklistov mrzelo,“ tvrdí zástupca prednostu pre údržbu a nájomné bývanie miestneho úradu Peter Slovák.

Multifunkčné servisné stojany vznikli ako pilotný projekt mestskej časti v marci 2022. Naprojektovali, vyrobili a osadili ich pracovníci z Oddelenia správy verejných priestranstiev v snahe umožniť cyklistom pohodlné a jednoduché servisovanie bicykla na počkanie. Cyklostojany obsahujú náradie, kompresor aj nabíjaciu stanicu na telefón.

web od 2day