Petržalka v sobotu jasne potvrdila svoj výber z prvého kola

Svoje volebné právo využilo viac než 64-tisíc voličov.

Po druhom kole prezidentských volieb, ktoré sa uskutočnilo v sobotu 6. apríla, je meno 6. prezidenta Slovenskej republiky jasné. Viac-menej prekvapujúcim faktom pre laickú i odbornú verejnosť bola volebná účasť, ktorá sa v rámci celého Slovenska vyšplhala na neuveriteľných 61,14 %, teda viac než 2 670 000 voličov. 

Víťazov protikandidát Ivan Korčok si z ôsmich samosprávnych krajov získal jediný – práve bratislavský, kde sa volebná účasť vyšplhala na 70,93 %, teda takmer o 10 % viac než v prvom kole. Len v Bratislave svoj hlas do volebnej urny vhodilo 71,23 % voličov.

Keď to rozmeníme na drobné, volebná účasť v najľudnatejšej mestskej časti Bratislava-Petržalka sa v rámci okresu Bratislava V vyšplhala na 69,26 %. V porovnaní s prvým kolom je to o takmer 10 % viac (59,66 %).

Zatiaľ čo z celkového počtu 64 237 zúčastnených voličov si v druhom kole získal Ivan Korčok 41 770 hlasov (65,34 %), Petrovi Pellegrinimu tu odovzdalo svoju dôveru len 22 155 (34,65%).

Najnavštevovanejším bol pritom rovnako ako v prvom kole okrsok č. 56 v Leon Centre s účasťou 87,24 %, za ním sa s 85,06 % opäť umiestnil okrsok č. 57 v MŠ Fialová, oba v časti Slnečnice, a tretí v poradí tentokrát skončil okrsok č. 2 SOŠ Technická na Vranovskej ulici, kde prišlo odvoliť 82,54 %.

Najľudnatejšia mestská časť Slovenska však vyniká aj v inom ukazovadle, a to v počte vydaných hlasovacích preukazov. V 115-tisícovej Petržalke je aktuálne zapísaných viac ako 92-tisíc oprávnených voličov.

Záujem o vydanie hlasovacieho preukazu v oboch kolách prezidentských volieb 2024 prejavilo až 11 517 voličov. Z toho pre prvé kolo 5 021 a pre druhé až rekordných 6 496. Zelený kataster tak pokoril svoj rekord zo septembrových parlamentných volieb, kedy ich Petržalka vydala “len” 6 182, čiže o 314 menej. Aj táto skutočnosť je len dôkazom, že Petržalčanom na volebnom výsledku skutočne záležalo.

Hoci výsledky prezidentských volieb už ovplyvniť nie je možné, ďalšiu šancu využiť svoje volebné právo budeme mať už 8. júna, kedy sa na Slovensku uskutočnia piate voľby do Európskeho parlamentu. Petržalka bude pre tento účel rozdelená do 64 volebných okrskov, do ktorých potrebuje nájsť dostatok šikovných a ochotných ľudí, ktorí jej ako členovia a členky okrskových volebných komisií pomôžu s organizáciou volebného dňa.

Ak k nim patríte, registrujte sa prostredníctvom ONLINE FORMULÁRA na webe VOLBY.PETRZALKA.sk/ep. Odmenou vám bude 77,16 EUR v čistom a stravné na celý deň. Samozrejme, nominantov politických strán máme povinnosť uprednostniť.

Všetkým petržalským voličom, voličkám, zamestnancom Miestneho úradu Petržalka, členom a členkám okrskových volebných komisií a všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom spolupodieľali a ešte plánujú spolupodieľať na organizácii volebného dňa, ĎAKUJEME. Veľké poďakovanie rovnako patrí všetkým vám, ktorým spolu s nami na veciach verejných, a teda i budúcnosti Slovenska záleží.

#petrzalkavoli

web od 2day