Super nápad? Sem s ním!

V súvislosti s tvorbou Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja mestskej časti Bratislava–Petržalka na obdobie rokov 2016-2023 sa uskutočnilo v poradí už druhé verejné prerokovanie k tomtuto dokumentu. Kapitola „Strategický rámec“ nemá ambíciu definovať konkrétne projektové zámery, ktoré bude Petržalka realizovať, ale vytýčiť oblasti, na ktoré by sa malo koncentrovať rozvojové úsilie.

K jednotlivým opatreniam majú možnosť obyvatelia a aktéri navrhovať konkrétne projektové zámery na území mestskej časti do 10. novembra 2015.

Strategická vízia je hlavná zastrešujúca myšlienka, ktorá deklaruje, aký cieľový stav by malo územie dosiahnuť na konci obdobia platnosti dokumentu. Pre naplnenie vízie sme zadefinovali
globálne strategické ciele v hospodárskej, sociálnej a environmentálnej oblasti. Návrh strategickej vízie pre roky 2016-2023 je rovnaký ako v predchádzajúcom PHSR: „Mestská časť Bratislava–Petržalka bude moderná mestská časť s kvalitnou infraštruktúrou pre všetkých obyvateľov a dynamickým rozvoj s ohľadom na zachovanie a skvalitňovanie životného prostredia a zelených plôch“. Zachovanie predchádzajúcej vízie navrhujeme z dôvodu zachovania kontinuity strategických priorít ako aj dosiaľ nenaplneného potenciálu v rozvoji infraštruktúry s dôrazom na dôležitosť ochrany a rozvoja životného prostredia.

Globálny cieľ pre hospodársku oblasť znie: „Komplexná rekonštrukcia dopravnej infraštruktúry, vrátane budovania komunikácií pre nemotorovú dopravu a verejných priestranstiev s ohľadom na
bezbariérovosť“. Pre naplnenie cieľa boli definované špecifické ciele – rozvoj dopravnej infraštruktúry a revitalizácia verejných priestranstiev. Špecifické ciele boli zadefinované tak, aby korešpondovali s kompetenciami samosprávy. K špecifickým cieľom boli priradené opatrenia, ktoré určujú detailne oblasť, ktorá bude napĺňaná konkrétnymi projektmi. K jednotlivým opatreniam budú môcť priraďovať projektové zámery pracovníci úradu, socio-ekonomickí partneri, aktéri ako aj široká verejnosť. Opatrenia sú zamerané na rozvoj ciest III. (pre motorovú dopravu) a IV. triedy (pre nemotorovú dopravu – chodníky a cyklochodníky), revitalizáciu verejných priestranstiev vrátane priestoru trhoviska na Mlynarovičovej ulici a terás bytových domov, ktoré sú v správe mestskej časti.

Globálny cieľ pre sociálnu oblasť znie: „Rozvoj infraštruktúry sociálnych služieb, školskej infraštruktúry a kultúrnej infraštruktúry za účelom zvyšovania kvality života všetkých obyvateľov a podpora budovania lokálnej identity“. Pre naplnenie cieľa boli definované špecifické ciele – rozvoj infraštruktúry sociálnych služieb, rozvoj školskej infraštruktúry, rozvoj infraštruktúry pre športové a voľnočasové vyžitie a rozvoj kultúrnej infraštruktúry. Špecifické ciele zohľadňujú kompetencie Miestneho úradu, ktoré zastrešujú odborné oddelenia. K špecifickým cieľom boli priradené opatrenia, pričom návrhy projektových zámerov v jednotlivých opatreniach nemusia byť realizované iba mestskou časťou, ale predstavujú aj priestor pre spoluprácu a realizáciu spoločných projektov súkromného a občianskeho sektora. Finančné prostriedky samosprávy sú obmedzené a pre zabezpečenie kvalitných služieb s dostatočnou kapacitou bude potrebná aj realizácia spoločných projektov. Opatrenia sú zamerané na rozvoj terénnych a ambulantných sociálnych služieb a zariadení, rekonštrukciu a zlepšenie vybavenia materských a základných škôl, športovej infraštruktúry, kultúrnych zariadení a spoločenských podujatí pre všetkých obyvateľov Petržalky.

Zásobník projektových zámerov pre tvorbu PHSR mestskej časti Bratislava-Petržalka

Viac informácií o PHSR.

web od 2day