VOĽBY 2022: Volebný deň v Petržalke bude prvýkrát takmer bez bariér

Stane sa tak vďaka nedávnym rekonštrukciám, ktorými sme plne debarierizovali všetkých 11 základných škôl v správe našej mestskej časti.

Len necelý deň nám zostáva do historicky prvých spojených regionálnych volieb, kedy si budeme vyberať svojich volených zástupcov na komunálnej i župnej úrovni.

V mestskej časti Bratislava-Petržalka evidujeme spolu 97 825 oprávnených voličov, pričom 4493 z nich sú cudzinci s trvalým pobytom.

Mnohí volia pravidelne, iní sa možno len rozhodujú, no žijú medzi nami aj takí, ktorí voliť jednoznačne chcú, ale vstup do volebných miestností im komplikuje imobilný zdravotný stav. Jednou z kľúčových otázok sobotňajších regionálnych volieb je preto aj bezbariérovosť volebných miestností.

V najľudnatejšej samospráve sa nachádza 24 volebných miest v 95 volebných okrskoch, a teda aj 95 volebných miestností. Tie sa prevažne nachádzajú v základných a stredných školách na území Petržalky.

Len nedávno sme pritom avizovali, že vďaka rozsiahlym rekonštrukciám sa nám podarilo plne debarierizovať všetkých 11 základných škôl v správe mestskej časti Bratislava-Petržalka.

Každá škola má po novom v interiéri minimálne jeden stoličkový výťah, pričom základné školy Prokofievova 5, Černyševského 8, Gessayova 2 a Holíčska 50 sa v súčasnosti môžu pochváliť už dvomi.

Znamená to teda, že všetky volebné miestnosti umiestnené v školách mestskej časti prvýkrát v histórii umožnia našim imobilným obyvateľom jednoduchší a rýchlejší prístup k volebným urnám.

Zo súkromných a stredných škôl, sú pre imobilných voličov vhodné najmä SOŠ Technická Vranovská 4, SPŠE Hálova 16, Cirkevné konzervatórium Beňadická 16, SZŠ Strečnianska 20.

Naopak, bariéry sú, žiaľ, stále prítomné na PEVŠ Tematínska 10, OA Hrobákova 11, Gymnázium Pankúchova 6, SŠSOŠ M.C. Sklodowskej, Špec. ZŠ Žehrianska 9, CZŠ Beňadická 38.

Ak patríte k imobilným občanom, no spadáte do volebnej miestnosti v barierizovaných priestoroch, nezúfajte. Každá jedna volebná miestnosť bude príslušne označená pre mobilných aj imobilných voličov s tým, že máte tri možnosti:

  • Na voľby sa dostavíte spolu s rodinným príslušníkom, ktorý volebnú komisiu o vzniknutej situácii upovedomí. Následne členovia komisie prídu von za vami aj s prenosnou volebnou urnou.
  • Kontaktujte naše kolegyne z referátu organizačných vecí na číslach 02/68 288 913 alebo 02/68 288 822, ktoré vám ochotne poskytnú kontakty na príslušnú volebnú komisiu. Tej následne zavolajte a oboznámte ich s časom vášho príchodu, aby komisia vyšla za vami pred vchod do volebnej miestnosti.
  • Požiadajte o prenosnú volebnú schránku, a to priamo kolegyne z petržalského referátu organizačných vecí na telefónnych číslach 02/68 288 913 alebo 02/68 288 822. Urobiť tak môžete aj počas volebného dňa.

Zoznam volebných miestností, ako aj VIAC INFO nájdete na našom webe VOLBY.PETRZALKA.sk.

V sobotných spojených voľbách si budeme voliť členov samosprávy Bratislavského kraja a zástupcov mesta.

Okrem nich si ale budeme tiež z troch kandidátov vyberať nášho starostu a z ďalších 144 uchádzačov zase 35 poslancov petržalského miestneho zastupiteľstva. Preto nezabudnite, každý hlas sa počíta a je veľmi dôležité, aby ste prišli rozhodnúť o budúcnosti našej samosprávy v čo najväčšom možnom počte.

ĎAKUJEME, že sa spoločne s nami zaujímate o veci verejné. Vidíme sa už zajtra od 7:00 do 20:00 v našich volebných miestnostiach.

#petrzalkavoli #volby2022

web od 2day