Petržalka je miesto, kde to žije už 50 rokov

Samospráva si významný míľnik pripomenie podujatiami počas celého roka.

V nedeľu 2. apríla 2023 uplynie presne pol storočie, odkedy bol na Námestí hraničiarov slávnostne položený základný kameň najväčšieho sídliska na Slovensku i v celej strednej Európe.

Prvé historické zmienky o organizovanom osídlení na území Petržalky pochádzajú už z roku 1225 a v postavení slovenskej obce, presnejšie samosprávy, dovŕši tento rok už 104 rokov svojej existencie.

Oficiálne sa ňou Petržalka, vtedy Engerau, stala v kontexte Československej republiky 14. augusta 1919 po dohode veľmocí po I. svetovej vojne a vymanení z nadvlády Maďarska.

Éra sídliska, aké poznáme dnes, však odštartovala až začiatkom 70. rokov počas komunizmu.

Jeho výstavba na pravom brehu Dunaja začala schválením územného rozhodnutia v marci 1973. V apríli toho istého roka bol za účasti politických a štátnych predstaviteľov na dnešnom Námestí hraničiarov položený základný kameň novej Petržalky.

 

Z marhuľových sadov moderné sídlisko

 

Stavebné práce pozostávali z viacerých etáp. Prvú skupinu súborov stavieb „Háje“ stavali v rokoch 1973 – 1979, následne sa výstavba presunula do južnej časti – Lúky a posledná etapa zahŕňala výstavbu časti, na ktorej stála pôvodná dedina Petržalka – Dvory. Etapa výstavby územia „Centrum“ nebola za bývalého režimu ukončená kvôli udalostiam z novembra 1989.

Prečo práve paneláky? Výsledky pôvodnej architektonickej súťaže, na ktorej sa podieľali desiatky kolektívov z celého sveta, totiž neboli akceptované a nakoniec sa postupovalo podľa návrhu z dielne Útvaru hlavného architekta, ktorý počítal s panelovou výstavbou. Prvý obytný dom podľa tohto modelu bol skolaudovaný na Romanovej ulici 3. augusta 1977.

Podľa Večerníka z roku 2000 „prví obyvatelia boli šťastní, že dostali byty, ale vytrpeli si svoje, veď bývali dlhé roky vlastne na stavenisku. Ľudia sa brodili v blate, nebolo tu obchodov, škôl, ničoho.“

To sa už o dnešnej Petržalke povedať nedá.

Časom sa z vychýrených marhuľových a broskyňových sadov stalo moderné sídlisko s plnou občianskou vybavenosťou, rozvinutou infraštruktúrou a bohatou ponukou služieb.

„Keď má človek 50 rokov, zvykne sa hovoriť, že už nie je mladý, no zároveň ešte ani taký starý. Je tak akurát vybavený vedomosťami, skúsenosťami, odvahou; vie, ako má riešiť problémy; vie, kde urobil chyby a že ich už nesmie opakovať. To isté platí aj pre Petržalku,“ hovorí na margo 50. narodenín nového sídliska jeho starosta Ján Hrčka a pokračuje.

„Nie je už síce úplne mladá vekom, ale duchom stále určite. Podlieha novým trendom, dynamike spoločnosti, pasuje sa s problémami aj neúspechmi, ale snaží sa ich vždy riešiť a prekonávať. Prajem, aby jej to vydržalo minimálne ďalšie polstoročie,” dodáva.

 

 

 

Spomienkové podujatia

 

Pri príležitosti 50. výročia novej Petržalky organizuje mestská časť spolu s jej organizáciami – kultúrnymi zariadeniamimiestnou knižnicou –  a partnermi viaceré spomienkové podujatia, ktoré sa uskutočnia počas celého roka.

V rámci programu sa verejnosť môže tešiť na výstavy dobových fotografií Petržalky, odborné prednášky či náučné prechádzky so sprievodcami.

V duchu výstavby sídliska budú ladené aj hudobné vystúpenia, filmy premietané v oboch samosprávnych kinách a tiež komunitné podujatia.

Celoročnú sériu aktivít a podujatí samospráva odštartuje v nedeľu 2. apríla o 16:00 v parku na Námestí hraničiarov otvorením výstavy dobových fotografií z výstavby Petržalky v sprievode hudobného kvarteta a za účasti starostu Petržalky.

Predbežný harmonogram všetkých podujatí nájde verejnosť na webe PETRZALKA.sk/50ka, kde bude priebežne aktualizovaný.

 

 

web od 2day