Petržalka sprevádzkovala druhé výdajné miesto pre ľudí bez domova

V januári sa k nim pridá ďalšie.

Okrem Haanovej vznikla výdajňa teplých nápojov Rovniankova na bočnej terase Domu kultúry Zrkadlový háj. Otvorená bude každý pracovný utorok v čase od 10:00 do 11:30. 

Najľudnatejšia slovenská samospráva v tomto roku spustila v spolupráci s neziskovou organizáciou Doma u kapucínov pilotný projekt na pomoc ľuďom bez domova v Petržalke – celoročnú výdajňu teplej stravy a nápojov v areáli kotolne na Haanovej ulici.

Ide o jednu viacerých iniciatív oddelenia sociálnych vecí miestneho úradu v rámci zimného krízového plánu, ktorého cieľom je pomôcť ľuďom bez prístrešia preklenúť najmä náročné zimné obdobie.

S cieľom eliminovať negatívne dopady života na ulici v zimných mesiacoch zriadila mestská časť aj krízovú linku, ktorá je od stredy 15. novembra dostupná denne od 8:00 do 18:00 na telefónnom čísle 0947 487 061.

Na požiadanie následne terénni pracovníci poskytnú ľuďom v núdzi a bez domova spacáky, teplé oblečenie, termosku s teplým nápojom a v prípade potreby zabezpečia transport do nocľahárne.

 

Iba teplé nápoje

 

Po novom sa k výdajni Haanova, ktorá funguje každý pondelok od 18:00 do 19:00, pridala v poradí druhá nachádzajúca sa na bočnej terase Domu kultúry Zrkadlový háj na Rovniankovej ulici.

Výdajňa Rovniankova bude takisto fungovať celoročne, avšak na rozdiel od Haanovej nebude ponúkať teplú stravu, len teplé nápoje, ako je káva a čaj.

„Výdajňa bude k dispozícii každý utorok od 10:00 do 11:30 s výnimkou sviatkov. Okrem teplých nápojov v nej radi poskytneme ľuďom bez domova základné sociálne poradenstvo,“ hovorí vedúci oddelenia sociálnych vecí Ján Korec.

„Zároveň tým ľudí motivujeme k návšteve nášho oddelenia v Technopole, kde môžeme poskytnúť komplexnejšie služby,“ dodáva.

Prezrádza, že po pozitívnych ohlasoch na projekt bude mestská časť v rozširovaní služieb pokračovať aj v novom roku.

5. januára plánuje sprevádzkovať tretiu výdajňu teplých nápojov na Vyšehradskej ulici – v technickej budove neďaleko zastávky mestskej hromadnej dopravy.

web od 2day