Listovať v petržalskej kronike môžete aj doma

Obyvatelia, študenti, či nadšenci histórie už nemusia merať cestu na miestny úrad, aby si prezreli prvú petržalskú kroniku. Samospráva ju spracovala do elektronickej podoby a prostredníctvom webovej stránky mestskej časti je kronika prístupná celému svetu.
Mestská časť datuje začiatok písania svojej prvej kroniky, vtedy ešte kroniky obce Petržalka, do roku 1935 a jej poslaním je ochrana spoločenského, kultúrneho a historického dedičstva. Zároveň prispieva k prezentácii mestskej časti a podáva komplexný obraz o nej. „Okrem vážnych a dôležitých informácií obsahuje prvá kronika, z pohľadu súčasníka, aj humorné zápisy, ktoré môžu byť zdrojom inšpirácie a podnetov nielen pre Petržalčanov“, dodáva starosta Vladimír Bajan. Prvá kronika zachytáva roky 1935 až 1978 prečítať si ju môže každý v rubrike o histórii. Samospráva by v budúcnosti rada elektronicky sprístupnila aj ďalšie petržalské kroniky.

Ďalšou novinkou na petržalskej webstránke je katalóg otázok a odpovedí vypracovaný z podnetov, s ktorými sa Petržalčania najčastejšie obracajú na miestnu samosprávu. Rubrika “Najčastejšie otázky“ ponúka akýsi návod ako napr. zaregistrovať psa, kde, do kedy a v akej výške musí jeho majiteľ uhradiť daň, ako postupovať pri žiadaní vyhradeného parkovania, ktoré sociálne dávky dokáže obyvateľ vybaviť na miestnom úrade a ktoré na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny, koho môžu ľudia kontaktovať v prípade poškodenia hracích prvkov na verejnom detskom ihrisku, alebo aký zasklievací systém môžu použiť pri zasklení loggie. Tiež tu nájdu informácie o štátnom fonde rozvoja bývania, či o byte mladej rodiny a mnohé iné. Samospráva týmto krokom chce Petržalčanom uľahčiť riešenie niektorých ich povinností, či životných situácií.

Vynovená webová stránka mestskej časti funguje od začiatku roka a je pravidlom, že prináša informácie nad rámec zákona. Od jej spustenia ju samospráva obohatila o rubriky, ktoré dopĺňajú spektrum informácii o mestskej časti – stránka ponúka Petržalské noviny, odkaz na facebook – Viem byť Petržalčan, v priebehu leta pribudli 3D panorámy najkrajších miest Petržalky, každý mesiac beží online diskusia starostu s obyvateľmi. Petržalčania prostredníctvom hlasovania na webovej stránke rozhodli aj o rekonštrukcii nadchodu na Jasovskej ulici. Miestna samospráva tiež využíva svoj web na riešenie problémových vlastníkov, či už pozemkov, alebo nepojazdných vozidiel – ich zverejnenie funguje ako tabuľa hanby a pri mnohých prípadoch sa majitelia, vlastníci či správcovia nechcú nájsť na tejto čiernej listine a svoje povinnosti si začnú plniť.

Po tom ako mestská časť spustila začiatkom roka vynovenú webovú stránku, ju doteraz navštívilo viac ľudí ako starú verziu počas celého minulého roka.

web od 2day