V Petržalke pribudli ďalšie tri kompletne obnovené školské kuchyne a jedálne za takmer milión eur

Modernejšie spotrebiče, vynovené priestory, zdravšia a chutnejšia strava. Aj toto priniesla rekonštrukcia kuchýň s jedálňami na Prokofievovej, Dudovej a Turnianskej. Debarierizácia všetkých petržalských verejných základných škôl zároveň vytvorila opäť o čosi inkluzívnejší priestor pre žiakov so zdravotným znevýhodnením.

Pohľad vôkol seba ponúka čisté ulice, orezané stromy, upravené kríky a zeleň, opravené výtlky na cestách, zrevitalizované verejné detské ihriská, ale tiež vynovené šatne a telocvične v našich školách i škôlkach, vymaľované triedy, či zrekonštruované toalety i pôvodné školnícke byty prerobené na nové triedy pre vedomostichtivých.

Mestská časť Bratislava-Petržalka už viac ako tri roky pracuje na opravách verejných budov a ich priestranstiev. Medzi tie najväčšie patria najmä rekonštrukcie dlhodobo zanedbaných priestorov a areálov základných (ZŠ) a materských škôl (MŠ).

V uplynulých štyroch rokoch takto samospráva investovala viac ako 1 100 000 eur na rozsiahlu rekonštrukciu a debarierizáciu toaliet na siedmich ZŠ. Ďalšiu výraznú čiastku, takmer 1 700 000 eur, použila aj na rekonštrukciu školských kuchýň a ich vybavenie modernými spotrebičmi.

V tomto roku zainvestovala do vynovených kuchýň na ZŠ takmer 950-tisíc eur z nich – putovali na revitalizáciu a vybavenie kuchýň a jedální na Dudovej 2, Prokofievovej 5 a Turnianskej 10, kde sa zub času podpísal asi najviac.

„V rámci komplexnej obnovy vybraných kuchýň sme realizovali nové podlahy, maľovky, obklady, vymenili sme starú vzduchotechniku, elektroinštaláciu, rozvody vody a kanalizácie od podzemného po prvé nadzemné podlažie,“ opisuje práce Miloš Holán z referátu investičných činností Miestneho úradu Petržalka.

Dodáva, že okrem kuchyne prešli opravou aj výdajne stravy s roletami, toalety pre personál a gastrozariadenie, medzi nimi kuchynské stroje, nádoby a spotrebiče.
Modernizácie sa tak doteraz dočkalo už 7 z 11 školských kuchýň v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti.

 

Pokrok im uľahčuje prácu

 

Podľa starostu Petržalky Jána Hrčku sú školské jedálne kľúčové pre budúce generácie.

„Chutná, zdravá a kvalitná strava je základom správneho vývoja našich detí, a tým aj predpokladom ich spokojného života,“ konštatuje.

A čo na nový vzhľad a funkčné využitie kuchýň hovoria samotné vedúce školských jedální a kuchárky?

„Celý personál našej kuchyne je nadmieru spokojný s modernizáciou školskej kuchyne, kde teraz môžeme pripravovať pokrmy lepšie a efektívnejšie. Ďakujeme mestskej časti za nové, kultúrnejšie prostredie, v ktorom naše kuchárky vykonávajú dennodenne ich náročnú prácu,” chváli výsledok vedúca školskej jedálne na ZŠ Prokofievova Soňa Záhorcová.

„Dostali sme nový konkvektomat, stoly, výdajný vozík, bezdotykové umývadlá, skrinky a čoskoro nám pribudne aj nová umývačka riadu. Najviac sme ocenili zrekonštruované toalety pre personál kuchyne,” menuje vylepšenia vedúca školskej jedálne na ZŠ Dudova Tatjana Bušniaková a pridáva sa aj riaditeľka školy Hana Závodná: „Teraz môžeme povedať, že máme kuchyňu 21. storočia – modernú, funkčnú a aj výborne vyzerajúcu.”

Zmeny k lepšiemu si pochvaľuje i riaditeľka ZŠ Turnianska Zlata Halahijová.

„V našej škole každoročne pribúda 100 žiakov a 10 zamestnancov. Z nich je 90 % nových stravníkov. Z novej kuchyne sa preto tešíme, zamestnanci si pochvaľujú najmä lepšiu manipuláciu a menej dvíhania bremien.”

Samospráva avizuje, že ak pôjde všetko podľa plánu, na budúci rok dostanú nový šat aj kuchyne na ďalších dvoch základných školách.

 

Bariéry kompletne zbúrané

 

Okrem prerábky kuchýň sa mestská časť aktuálne dokončila aj projekt debarierizácie všetkých 11 základných škôl vo svojej správe, a to za takmer 285-tisíc eur.

Tá zahŕňa inštaláciu stoličkových výťahov v interiéri a bezbariérových rámp či zdvíhacích plošín v exteriéri pred vstupmi do ZŠ v snahe uľahčiť zdravotne znevýhodneným žiakom a zamestnancom každodenný presun v priestoroch škôl.

„Všetky základné školy majú minimálne jeden stoličkový výťah na interiérových schodiskách, na deviatich sme osadili bezbariérové prístupové rampy a dve – Turnianska a Holíčska – majú aj zdvíhacie plošiny,” opisuje nové užitočné prírastky Holán.

A keďže aj ZŠ budú v sobotu 29. októbra dejiskom regionálnych volieb, okrem žiakov a zamestnancov škôl sa bezbariérovým vstupom potešia i miestni voliči s problémami pohybového aparátu.
Po prvýkrát v histórii sa tak Petržalka môže pochváliť bezbariérovými volebnými miestnosťami.

 

 

web od 2day